• Motivácia pre študentky k štúdiu IT - zapojte sa do Girl's Day

            Záleží aj Vám na technologicky rovnej spoločnosti? Budujte ju spolu s Aj Ty v IT. :)

            Záleží nám na tom, aby sme prinášali IT vzdelanie dievčatám každého veku, preto pre stredoškoláčky organizujeme Girl's Day, ktoré sa bude konať 27. apríla 2023.

            Jubilejný desiaty rok po sebe prepájame IT firmy, organizácie a vysoké školy, ktoré motivujú mladé stredoškoláčky k štúdiu informatiky. Vďaka tomu majú dievčatá z celého Slovenska možnosť počas jedného dňa nahliadnuť do ich pracovného sveta. Počas Girl's Day samotné firmy, organizácie a školy pripravujú pre dievčatá zaujímavý program.

            Už teraz si môžu na webovej stránke www.girlsday.sk vyberať, ktorý program navštívia a 27.3.2023 od 10:00 sa môžu registrovať.

            Girl's Day 2023

          • ISIC - list pre budúcich prvákov (školský rok 2023/2024)

            Vážení rodičia!
            Život žiaka sa stáva každým rokom nákladnejším. Na škole si to veľmi dobre uvedomujeme. Pre našich žiakov preto vydávame medzinárodný preukaz ISIC/EURO<26, ktorý je identifikačným preukazom žiaka našej školy a Vám môže ušetriť desiatky až stovky eur.

            S preukazom získava Vaše dieťa možnosť:

            • využiť zľavy nie len na Slovensku, ale aj vo svete. Napr. v papiernictve Ševt, v kinách Cinema City a CINEMAX, na lyžovačke v Tatrách a v iných zimných a letných strediskách, pri občerstvení v McDonald´s, Subway či Burger King, pri nákupe oblečenia v obchodoch RESERVED, House a na ďalších asi 1.400 miestach na Slovensku. Viac na www.isic.sk/zlavy-na-slovensku.
            • uplatniť si nárok na bezkonkurenčný študentský paušál Go Safe Yoxo s veľkým obsahom dát – 17GB, s nekonečnými hovormi a SMS, ktorý je dostupný výhradne pre držiteľov preukazov ISIC. Viac na www.isic.sk/pausalpreteba.
            • využiť preukaz ako multifunkčnú dopravnú kartu pre MHD, SAD a vlakovú dopravu na zľavnené cestovné po celom Slovensku - viac na www.preukazstudenta.sk.
            • využiť aj 50% zľavu na vlaky v Čechách.
            • pridať si preukaz do aplikácie UBIAN a mať pod palcom svoje dopravné transakcie a informácie o karte. Viac na www.ubian.sk.
            • mať jeden preukaz platný v interných systémoch školy pre evidenciu dochádzky či stravovania.

            Pre žiakov je dôležité, aby mohli preukaz plnohodnotne využívať a cestovať za študentské ceny už od prvého dňa. Preto bude naša škola preukazy objednávať tak, aby sme ich žiakom odovzdali ešte pred začiatkom šk. roka, prípadne prvý školský deň.

            Je teda potrebné, aby ste:

            a to ideálne počas mesiacov jún / júl, najneskôr do 23. 6. 2023, nakoľko doručenie na školu môže pre veľký záujem trvať 2-3 týždne a preukazy uhradené neskôr nemusia byť pripravené v 1. školský deň.

            Táto suma zahŕňa poplatok za licenciu ISIC/EURO<26 (10€) a poplatok za výrobu čipového preukazu a za jeho použitie u dopravcov (12€) na školský rok 2023/2024.

            • pripravili si 1 fotografiu žiaka (rozmer 25x25 mm), ktorú umiestnite na preukaz pri jeho prevzatí

            Preukaz si budú môcť žiaci prevziať od 4. 9. 2023 na sekretariáte riaditeľa školy.

            Preukaz dostanete predpripravený na použitie vo všetkých jeho funkciách (pre použitie ako dopravnej karty je treba dobiť kredit/zakúpiť si lístok priamo u konkrétneho dopravcu). Až v ďalších rokoch sa platnosť preukazu predlžuje kúpou a nalepením známky ISIC (10€ ISIC licencia na zľavy a paušál) a SMS-kou (3,60€ predĺženie preukazu na cestovanie). Využívajte Vy a Vaše deti výhody medzinárodného preukazu ISIC tak, ako to robia držitelia preukazov a ich rodičia na celom svete.

          • 6. ročník súťaže odborných zručností Skills Slovakia - Stolár 2023

            SEMIFINÁLOVÉ KOLO 29. a 30. marca 2023 - SOŠ drevárska, Filinského 7, Spišská Nová Ves

            V zmysle Smernice Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 23/2017 o súťažiach, vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky 6. ročník súťaže v odborných zručnostiach Skills Slovakia - stolár.

            Súťaže sa zúčastňujú žiaci 1. a 2. ročníka učebného odboru stolár a žiaci 1. - 3. ročníka študijného odboru operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, technik drevostavieb a technik drevárskych CNC zariadení. Semifinálové kolo sa uskutočňuje pod záštitou Zväzu spracovateľov dreva SR.

            Súťažia dvojčlenné družstvá žiakov z každej školy jedno súťažné družstvo.

            V teoretickej a praktickej časti súťažia žiaci samostatne.

            Teoretická časť: test - 20 bodov (každá otázka jeden bod)

            Praktická časť: zhotovenie výrobku podľa konštrukčného výkresu. Súťažiaci dostane tvarovo opracované prírezy, ktoré ďalej konštrukčne opracuje, vykoná predmontáž, povrchovú úpravu brúsením a montáž. Konštrukčné opracovanie bude vykonané ručným náradím, ktoré si účastníci prinesú.

            Časový harmonogram:

            Potvrdenie záväznej prihlášky do 21.03.2023.

            Registrácia 29. marca do 08:00, doklady k registrácii - občiansky preukaz.

            29.03.2023

            08:30 - 09:15: Teoretická časť - test

            10:00 - 12:00: Príprava pracoviska, štúdium dokumentácie, práca na výrobkoch

            12:15 - 12:45: Obed

            13:00 - 15:30: Práca na výrobkoch

            30.03.2023

            08:00 - 11:15: Práca na výrobkoch

            11:30 - 12:00: Obed

            12:00 - 14:00: Práca na výrobkoch

            14:30 - Vyhodnotenie

            Hodnotenie:

            - presnosť spojov: 50 bodov

            - povrchová úprava (brúsenie): 10 bodov

            - dodržanie rozmerov: 20 bodov

            - BOZP: 10 bodov

            - čistota: 10 bodov

            - spolu: 100 bodov

            Pri rovnosti bodov rozhoduje dosiahnutý čas v praktickej časti súťaže.

             

            Informácie:

            Ing. Vladimír Záborský, zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie

            vladozaborsky@centrum.sk, +421 918 975 936

             

            Organizačno - technické pokyny 6. ročníka súťaže odborných zručností Skills Slovakia - Stolár 2023

            Organizačno - technické pokyny ŠIOV

            Záväzná prihláška

            Zobrazenie výrobku

          • Úprava cien Preukazu žiaka a zamestnanca

            Milí študenti a kolegovia,

            dovoľte oznámiť Vám zmenu cien produktov Preukaz žiaka, Preukaz zamestnanca, bielych kariet, obalov na karty a duplikátov samotných kariet. Nové ceny tovarov nájdete v popise nižšie.

            Vážený obchodný partner,

            z dôvodu prebiehajúcej ekonomickej krízy, ktorá sa primárne prejavuje zásadným a bezprecedentným zvýšením relevantných nákladových vstupov v celej spoločnosti, miery inflácie, a snahy našej firmy poskytovať štandardne kvalitné služby a činnosti, mi dovoľte oznámiť, že od 1.6.2023 sme aj my nútení upraviť naše ceny.

            Úprava cien sa týka Preukazu žiaka a jeho duplikátu, Preukazu zamestnanca a jeho duplikátu a čipovej karty s jednostrannou farebnou potlačou podľa grafických podkladov dodaných školou.

            Nový cenník preukazov:

            Preukaz žiaka: 22,00 € s DPH

            (Poplatok za výrobu čipového preukazu a jeho použitie u dopravcov (12€) a licenciu ISIC/EURO26 (10€))

            Duplikát Preukazu žiaka: 12,00 € s DPH

            Preukaz zamestnanca: 18,00 € s DPH

            (Poplatok za výrobu čipového preukazu a jeho použitie u vybraných dopravcov (8€) a licenciu ITIC (10€))

            Duplikát Preukazu zamestnanca: 8,00 € s DPH

            Čipová karta (jednostranná potlač): 6,00 € s DPH

            Plastový obal: 0,40 € s DPH

            Vážime si vzájomnú spoluprácu a pevne veríme, že situáciu a naše kroky chápete a úpravu cien budete akceptovať.

            V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať či už prostredníctvom elektronickej pošty na adresu fabry@transdata.sk alebo telefonicky +421905384110.

            S úctou a pozdravom,

            TransData, s.r.o.

          • MAREC - MESIAC KNÍH

            Podpora záujmu o knihy je dôležitá. Hoci je knižné bohatstvo čitateľovi prístupné po celý rok, v marci sa viac pripomína jeho význam. Pri tejto príležitosti si učitelia slovenského jazyka pripravili pre študentov zaujímavé aktivity.  

            V Spišskom kultúrnom centre a knižnici sa 14. februára naši študenti zúčastnili vzdelávacieho podujatia „LITERÁRNA HODINA TROCHU INAK“. Na sviatok sv. Valentína si vypočuli prednášku o najznámejších zaľúbených literárnych dvojiciach. Oslovili ich príbehy lásky Orfea a Eurydiky, Tristana a Izoldy, Omara a Fatimy, Rómea a Júlie, Petra a Lucie i Esmeraldy a Quasimoda. Súčasťou prednášky bol aj kvíz s malým valentínskym prekvapením.

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka, celosvetovo oslavovaný 21. februára, bola v škole vyhotovená nástenka venovaná najväčším slovenským jazykovedcom a literátom. Nástenná propagácia nášho nehmotného kultúrneho dedičstva je pozoruhodnou motiváciou k zvyšovaniu úrovne používania spisovného slovenského jazyka a zároveň pozdvihnutia povedomia študentov v oblasti jazykovej kultúry. Súčasťou inšpiratívnej nástenky bola možnosť zúčastniť sa kvízu a v prípade úspešného riešenia získať knižnú odmenu.

            A v neposlednom rade, nezabudnuteľný príbeh lásky z obdobia renesancie, divadelné predstavenie Rómeo a Júlia dramatika Williama Shakespeare, ktorý si študenti mali možnosť pozrieť 23. februára v kine Mier, dúfame, že zanechal mladej generácii veľavravný odkaz.

            Ostáva nám veriť, že pozoruhodné aktivity dokázali mladú generáciu podnetne ovplyvniť a prispeli k rozvoju osobnosti každého študenta.     

            dt

          • PREDNÁŠKA OZBROJENÝCH SÍL SR

            Dňa 3.3.2023 našu školu navštívili členovia Ozbrojených síl SR, 103. práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. V prítomnosti tried IV.A, IV.B, IV.C a III.C poskytli základné informácie o fungovaní a úlohách Ozbrojených síl SR. Študenti sa dozvedeli aj zaujímavé skutočnosti k podmienkam prijatia do OS SR. Hostia im ponúkli možnosť pokračovať v ďalšom štúdiu na Akadémii ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, Leteckej fakulte TU v Košiciach, Univerzite obrany v Brne a možnosť rozhodnúť sa pre prácu v Ozbrojených silách SR. V prípade záujmu, po splnení kritérií pre vstup do OS SR, sa budú môcť uplatniť aj vo funkciách Vojenskej polície a na pozíciách v rámci Pozemných síl. Ponúkaná škála možností pre vstup do Ozbrojených síl SR a iných bezpečnostných zložiek je veľká. Nakoľko osloví našich študentov, ukáže čas. Svojimi početnými zápismi do Knihy prvého kontaktu manifestovali, že sú tu predpoklady pre rozšírenie radov Ozbrojených síl SR.

            dt

          • DEŇ BEZPEČNÉHO INTERNETU - 8. FEBRUÁR

            Študenti druhého ročníka odboru grafik digitálnych médií sa mali možnosť v mesiaci február zapojiť do online súťaže pod názvom „ČO PRE TEBA ZNAMENÁ LEPŠÍ A BEZPEČNEJŠÍ INTERNET“. Grafickým stvárnením cez kresbu, postery, komiksy, animovaný film a iné výrazové zobrazenia mohli vyjadriť ako si predstavujú online život a čo by chceli zmeniť, aby bol tento svet pre nich lepším a hlavne bezpečnejším. Prihlásili sa 5 študenti, ktorí formou kresby v grafickom programe Adobe Illustrator deklarovali svoj otvorený pohľad na diskutovaný problém. Ďakujeme im za iniciatívny prístup k riešeniu tejto problematiky. Ich výsledky budú komunikované ďalší mesiacSvojimi názormi prispeli k podpore a osvete bezpečného a zodpovedného využívania digitálnych technológií mladou generáciou.

            dt

          • Stáž Erasmus+ v Třebíči

            Začiatkom februára absolvovali naši študenti II.B triedy dvojtýždňovú stáž Erasmus+ v českom Třebíči neďaleko Brna. Nové pracovné i študijné skúsenosti nadobúdali v tunajšej Strednej škole stavebnej, s ktorou máme už niekoľko výmenných pobytov v rámci európskej spolupráce. Chlapci tak mohli pracovať v školských dielňach.

            Prvý týždeň sa naučili tvarovať a ohýbať plastové i medené rúrky ako vodoinštalatérsky materiál, ktorý následne zapájali na montážny panel. Učili sa namontovať umývadlo aj WC a zapojiť na odpady. Počas druhého týždňa získavali nové poznatky v elektrikárskych dielňach. Učili sa zapájať zásuvky, vypínače a svetlá. Vyskúšali si aj pár hodín programovania CNC. Pozreli si energetické centrum školy a zúčastnili sa niekoľkých hodín, na ktorých si vyskúšali termokamery na skenovanie stavieb. 

            V školských dielňach chlapci pracovali pod vedením domácich majstrov. Komunikácia prebiehala v češtine, páni majstri nakoniec pochválili našich chlapcov, že im to išlo a dúfame, že sa naučili základy prác, ktoré využijú v praxi, ale aj doma.

            Keďže prax trvala len v dopoludňajších hodinách, všetci mali dosť voľného času, ktorý aj efektívne využívali vďaka bohatému programu. Spoznávali historické pamiatky mesta, navštívili fitnescentrum, zmerali si sily vo futbale a florbale so študentmi hosťujúcej školy. Súčasťou stáže boli aj odborné exkurzie vo firme Domy D.N.E.S. a CETECHO. Určite veľkým zážitkom bol výlet do Prahy, ktorú si mohli obzrieť z vyhliadky na Petříne, navštíviť Hradčany a centrum mesta a výlet do Brna.

            Útulné ubytovanie bolo zabezpečené v penzióne a strava, ktorú si všetci pochvaľovali, vo vynovenej školskej jedálni.

            Aj tento pobyt je ďalším dôkazom toho, že stáže Erasmus+ sú nezabudnuteľným zážitkom a dobrou skúsenosťou.

            Monika Krullová

          • Stáť Erasmus+ učitelia PRAHA 2023

            V rámci projektu Erasmus+ sa v dňoch 15. - 19.1.2023 zúčastnili štyria učitelia odborných predmetov pre odbor Grafik digitálnych médií vzdelávania v Prahe, ktoré zorganizovala  firma ARTYKEL creative form. Školili sme sa na odbornom kurze využívania pokročilých funkcií programu Adobe Illustrator a vo firmách sme si pozreli aplikáciu grafiky v praxi. Navštívili sme rôzne biznis centrá a  reklamné agentúry s celosvetovým pôsobením, kde nás na prednáškach  oboznámili s novými trendmi v tvorbe reklamy, použití umelej inteligencie v tvorbe reklamy aj o bezpečnosti na sociálnych sieťach pre žiakov atď. 

            Náročné vzdelávanie nám spríjemnila návšteva Národnej galérie Praha, galérie DOX, Kunsthalle, divadla Čierna mágia - svetelná šou. Kultúrne pamiatky mesta Praha nám poslúžili ako inšpirácia pre ďalšiu tvorivú činnosť na školení.

            Realizovali sme výstupy v programe Adobe Illustrator - tvorili sme logo, piktogramy, obal knihy. Súčasťou boli prednášky  lektora- nástroje a palety Adobe Illustrator a ich použitie, kompozícia, práca v typografii.

            Všetci zúčastnení sme sa zhodli, že tých pár dní prebehlo veľmi rýchlo a možnosť vrátiť sa na vzdelávanie by sme všetci opäť radi využili, pretože to bolo pre nás veľmi inšpiratívne a obohacujúce pre našu pedagogickú prax.

            Jana Košická

          • NÁVŠTEVA DIVADELNÉHO PREDSTAVENIA

            Dňa 23.02.2023 si naši žiaci mali možnosť pozrieť jednu z najznámejších divadelných hier z dielne Williama Shakespeare tragédiu Rómeo a Júlia. Cieľom návštevy divadla bolo vedomosti získané na vyučovacích hodinách konfrontovať s hrou, a tak si urobiť jasno v jednej z maturitných otázok. Vášnivé divadlo plné súbojov, nenávisti a intríg chytilo za srdce každého. Krv, krik, zloba, nevraživosť i prekliatia sa navzájom prelínali javiskom a zvyšovali dramatickosť predstavenia. Študenti gymnázií odohrali chýrny ľúbostný príbeh z Verony, v ktorom vzájomná láska dvoch mladých ľudí plodí rodinné nesváry, veľmi dôveryhodne. V roli obetí ľudskej nenávisti a vzťahov eticky podlomených rodín si získali veľkú priazeň publika. 

            dt

          • DEŇ SV. VALENTÍNA

            Každý z nás potrebuje k životu prejavy lásky, priateľstva a úcty. Sviatok svätého Valentína dokáže v ľubovoľnom prostredí prebudiť príjemné pocity. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať zdieľanú náklonnosť intenzívnejšie? Rok čo rok odkaz starej legendy o svätom Valentínovi v našej škole rezonuje čoraz viac. V ten deň sa chodbami nenápadne doručujú malé oznámenia, valentínky, prostredníctvom ktorých si študenti navzájom venujú vyznania. Každá valentínka ostáva opradená rúškom tajomstva. Utajovane presúva školou poodhalené slová lásky a uznania. A tak chodiť po škole so srdcom chápavým, citlivým, súcitným je pekná cesta k harmónii a úctivému spolunažívaniu.

            dt

          • Lyžiarsky kurz 2023

            Náš výlet tried II.A, II.B a II.C plný zážitkov začal na parkovisku pred Tescom, kde nás čakal autobus a nabalených nás odviezol ďaleko od bežného života do malebnej dedinky Litmanová. Po ceste, ktorá trvala zhruba hodinu a pol, sme dorazili na ubytovňu, kde sme sa celí nadšení ubytovali. Potom, čo sa všetci obliekli do lyžiarskeho oblečenia, sme vyrazili pešo na svah. Po prvej jazde sme boli rozdelení do troch skupín, v ktorých sme aj ostali do konca týždňa. Po tejto výdatnej lyžovačke sme unavení, ubolení a plní nadšenia zaľahli spať.

            Ráno sme o pol ôsmej sme boli zobudení skupinou, ktorá mala na starosti budíček a potom nasledovali raňajky. Po výdatných raňajkách sme sa vydali na svah. Niektorí odvážlivci sa odvážili ísť aj na väčší svah a konečne nám spustili aj kilometrový svah. Všetci sme sa vybláznili a išli sme doplniť energiu dobrým obedom. Potom nás čakala chvíľka oddychu a išli sme znova na svah. Po večeri si pre nás 2.C prichystala program vo forme karaoke. Spievali nielen žiaci, ale aj učitelia. Všetci sme sa nesmierne zabávali a nasmiali sme sa. Po programe sa zábava presunula do izieb, po večierke sme opäť unavení zaľahli.

            Ďalší deň po budíčku od skupiny nezbedníkov, ktorí meškali na raňajky predošlého dňa sme sa išli najesť a hor sa na svah. Počasie bolo chladnejšie a energia nás pomaly opúšťala. Po lyžovačke sme sa všetci tešili na ubytovňu. Každý bol už nedočkavý, aký program si pre nás pripravila 2.A s 2.B. Vďaka aktivite, ktorú si pre nás pripravili, sme sa všetci vrátili do našich detských čias s hrou stoličky.

            Studené ráno sme sa zobudili s myšlienkou, že nás čaká spolu posledný večer. A tak sme sa rozhodli naplno si ho spolu užiť. Všetci naplno lyžovali a užívali si posledné pocity chladného vetra hladiaceho ich tváre. Večer sme absolvovali posledný program, ktorý si pre nás pripravili učitelia - bola to súťaž vedomostná, ale aj fyzická. Prebudilo to v nás tímového ducha a súťaživosť. Po vyhodnotení sme si spravili malú diskotéku a zaspávali sme s myšlienkou, že lyžiarsky bude krásna spomienka, ktorá nás zblížila.

            Ďakujeme našim zúčastneným pedagógom za tento lyžiarsky kurz. Všetci sme sa zdokonalili v lyžovaní, utužili sme vzťahy nielen v triede, ale i medzi triedami navzájom a zažili sme veľa srandy.

          • Pozvánka na divadelné predstavenie

            Milí žiaci,

            pozývame Vás na divadelné predstavenie v anglickom jazyku podľa knižnej predlohy George Orwella „ANIMAL FARM“. Predstavenie sa uskutoční v Košiciach 3. marca 2023 (piatok) v čase od 9:30 vo veľkej sále historickej radnice na Hlavnej ulici. Predpokladaná dĺžka predstavenia 1 h 25 minút, bez prestávky. Vstupné je 8 €, doprava vlakom zdarma. Záujem hláste vyučujúcim ANJ do 3. februára.

          • ÚSPEŠNÉ OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

            Dňa 19.1.2023 sa v priestoroch ZŠ Komenského 2 uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku stredných škôl. Študenti absolvovali písomnú časť olympiády zameranú na testovanie jazykových zručností a ústnu časť, v ktorej v rámci dialógu dostali príležitosť konfrontovať svoje jazykové zručnosti s rodeným anglicky hovoriacim učiteľom. Žiačka Nina Dzimková z II.C triedy obhájila 3. miesto. Svojím vystúpením presvedčila, že krásu anglického jazyka a zmysluplnosť každého slova možno precítiť a deklarovať len vnímavými ľudskými zmyslami a intelektom, ktoré práve tak uplatnila pri testovaní svojich jazykových zručností, v plodnej argumentácii tvorivého dialógu rovnako ako v ucelenom jazykovom prejave. Blahoželáme.

            dt

          • Naši študenti na stáži Erasmus+ v Katoviciach

            Bolo to ešte na konci minulého kalendárneho roku tesne pred Vianocami, keď naša veľká skupina - 12 študentov odcestovala na 2 týždne do Poľska naberať praktické skúsenosti z výroby a navrhovania nábytku. Chlapci a dievčatá z 2. a 3. ročníka pracovali v stolárskych dielňach v okolí Katovíc a dievčatá v projektových kanceláriách v meste. Vo firmách naši študenti pracovali na bežných zákazkách vo výrobe, ale aj pri montáži u zákazníkov. Pre mladších študentov to boli prvé skúsenosti s reálnou výrobou a starší mohli porovnať postupy, zariadenia, pracovné nasadenie v poľských a slovenských firmách. Dievčatá pri navrhovaní interiérov alebo kuchynských liniek dostali reálne zákazky a termín, prípadne mohli skúšať rôzne varianty zariaďovania určeného priestoru. Pracovali s rôznymi grafickými programami. Boli to skúsenosti na nezaplatenie a rady praktikov ich usmernili správnym smerom. K stáži v zahraničí patrí aj používanie cudzieho jazyka, uplatnila sa angličtina, čo to z poľštiny a Poliaci rozumeli aj nášmu spišskému nárečiu. Stáž nám pomáhala zabezpečiť výborná a milá skupina ľudí - Ewelyna, Patricyja a Karol z katovickej agentúry EU mobility PL.

            Ubytovanie bolo výborné, strava  a hlavne večere v reštaurácii u pani Haliny ešte lepšie. Súčasťou stáže je aj spoznávanie kultúry, športu, zvykov v danej krajine, meste. Myslím si, že naši to využili nadmieru. Nezabudnuteľné boli návštevy vianočného trhu v Katoviciach, úžasná svetoznáma multimediálna prezentácia diel Vincenta van Gogha. A vôbec nikomu nevadilo ani škaredé počasie na sobotňajšom výlete do Energylandie v Zatore, kde milovníci kolotočov a adrenalínových atrakcií si prišli na svoje a Anička prekonala detský strach z kolotočov. Počas stáže spoznávajú študenti svojich spolužiakov aj z iných tried, samých seba a svojich učiteľov aj mimo školy. Stáže sú plné pracovných aj iných zážitkov a zostávajú v pamäti každého účastníka. Všetky stáže Erasmus+ sú financované z grantu Európskej komisie a pomáhajú "Obohacovať životy a rozširovať obzory."

            Verte, že stáže Erasmus+ sú vždy zážitok. Ak môžete a chcete, pridajte sa pri ďalšej príležitosti a spoznávajte nové krajiny a ľudí.

            Hana Čekovská, koordinátorka Erasmus+

          • PONUKA ŠTUDIJNÝCH A UČEBNÝCH ODBOROV PRE ŽIAKOV 9. ROČNÍKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL - ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

            Zamerané na digitálnu grafiku

            Študijný odbor 3447 K GRAFIK DIGITÁLNYCH MÉDIÍ

            Odborné zameranie: - spracovanie grafických návrhov, znalosť postupov grafického spracovania a grafiky digitálnych médií, typografických pravidiel, technologickej dokumentácie textových, obrazových a zvukových podkladov, videosekvencií a animácií, ovládanie typografie (duálne vzdelávanie, maturitné vysvedčenie, výučný list)


            Zamerané na dizajn

            Študijný odbor 3348 M TVORBA NÁBYTKU A INTERIÉRU 

            - talentová skúška (maturitné vysvedčenie)

            Odborné zameranie: - dizajn nábytku a prvkov bytového, verejného a mestského interiéru - počítačová 2D a 3D vizualizácia, dizajn produktovej fotografie

             

            Zamerané na www stránky, počítačové siete, diagnostiku a konfiguráciu PC

            Študijný odbor 2682 K MECHANIK POČÍTAČOVÝCH SIETÍ

            Odborné zameranie: - stavba a konfigurácia PC sietí, programovanie a tvorba www stránok (duálne vzdelávanie, maturitné vysvedčenie, výučný list)

             

            Zamerané na navrhovanie a výrobu nábytku

            Študijný odbor 3336 M 02 DREVÁRSTVO A NÁBYTKÁRSTVO - NÁBYTKÁRSTVO

            (s rozšíreným vyučovaním športovej prípravy - zameranie na futbal, hokej a iné športy)

            Odborné zameranie: - technik v nábytkárskej výrobe, navrhovanie, konštrukcia a výroba nábytku (maturitné vysvedčenie)

             

            Zamerané na programovanie a obsluhu CNC zariadení

            Študijný odbor 3345 K 02 TECHNIK DREVÁRSKYCH CNC ZARIADENÍ - NÁBYTKÁRSKA VÝROBA

            Odborné zameranie: - automatizácia a robotizácia vo výrobe, programovanie a obsluha CNC zariadení (duálne vzdelávanie, maturitné vysvedčenie, výučný list)

             

            Zamerané na moderné drevostavby

            Študijný odbor 3349 K TECHNIK DREVOSTAVIEB

            Odborné zameranie: - konštrukcia, projektovanie a výroba moderných, nízkoenergetických drevostavieb (duálne vzdelávanie, maturitné vysvedčenie, výučný list)

             

            „Remeslo má zlaté dno“

            Učebný odbor 3355 H STOLÁR 

            (duálne vzdelávanie, 3-ročné štúdium, výučný list)

            Učebný odbor 3370 H ČALÚNNIK 

            (duálne vzdelávanie, 3-ročné štúdium, výučný list)

            Duálne vzdelávanie poskytuje prax u zamestnávateľa, teóriu v škole, možnosť zárobku už počas štúdia a následné zamestnanie vo firme.

             

            Bližšie informácie uvedené na www.sosdsnv.sk, resp. tel. č.: 053/4424246, mobil: 0902 904 810.

            Ponuka študijných a učebných odborov pre žiakov 9. ročníkov základných škôl - školský rok 2023/2024​​​​​​​

          • KEĎ JE POCIT SPOLUPATRIČNOSTI NADOVŠETKO

            Po dvoch rokoch sme v škole opäť precítili vianočnú atmosféru. Postavením vianočného  stromčeka a zapálením prvej adventnej sviečky sme tu oživili čaro Vianoc. Svetlo stromčeka a vôňa sviečok vniesli do školských lavíc teplo, pokoj, radosť i magickú atmosféru. Priestory školy ju umocňovali o niečo viac, pretože v nich zvyčajne trávime dni všedné. Škola akoby nachvíľku striasla zo seba starosti a nadýchla sa vianočnou pohodou. Zapálením poslednej adventnej sviečky bolo zrejmé, že narodenie Ježiša Krista je nespochybniteľné. Tú zvesť sme očakávali posedením pri vianočnom stromčeku i ochutnávaním vianočných perníkov. V opojení lesnou a medovo-škoricovou vôňou sme živili spomienky na príjemné chvíle strávené v škole, zažívali pocity radosti, nostalgie i tepla na duši. V ten čas sme si boli bližší a celý ten priestor sme zapĺňali hrejivým úsmevom i dobrosrdečnosťou, nie menej komunitu spolupatričnosťou a pocitom, že ľudskosť, porozumenie a láska sú stále tu a tu majú svoje miesto.

            dt

          • KRESLÍME NIELEN PO ZOŠITOCH

            Tatranská galéria v Poprade zorganizovala svojráznu súťaž pod názvom Mladý karikaturista. Téma súťaže odzrkadľujúca situáciu, v ktorej sa naša spoločnosť nachádza neprekvapila, naopak oslovila našich žiakov a úspech sa dostavil. Žiaci Jakub Kiseľ a Eva Máliková z I.A triedy získali v kategórii stredných škôl 3. miesto. Svojimi obrázkami cez istú dávku humoru a satiry poukázali na svoj čulý postoj k životu a vzťah k aktuálnym udalostiam vo svete i doma. Sme radi, že so svojimi úsmevnými obrázkami vyšli zo svojich poznámkových notesov von a dopriali nám trochu predvianočného rozptýlenia. Blahoželáme.

            dt

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola drevárska, Filinského 7, Spišská Nová Ves
      • 0534424246
      • Filinského 7, 052 01 Spišská Nová Ves Slovakia
      • IČO: 42096642
      • DIČ: 2022436361
      • GPS: 48.9528009, 20.568173630867957
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje