• List pre budúcich prvákov - ISIC karty na šk. rok 2024/2025

            Vážení rodičia!

            V spolupráci s UBIAN a ISIC vydávame pre vaše deti a žiakov našej školy medzinárodný Preukaz žiaka ISIC/EURO<26. Tento preukaz je identifikačným preukazom žiaka našej školy, a zároveň Vám pomôže ušetriť desiatky až stovky Eur ročne.

            S Preukazom žiaka ISIC/EURO<26 získa Vaše dieťa možnosť:

            • využívať preukaz ako multifunkčnú dopravnú kartu na MHD, SAD a vlakovú dopravu. Preukaz stačí prepojiť s aplikáciou UBIAN a žiak môže hneď využívať zľavnené cestovné. Viac informácií nájdete na www.ubian.sk;
            • využívať zľavy na viac ako 1.500 miestach na Slovensku, a na tisíckach miest vo svete. TOP zľavy na Slovensku: sieť Tesco, sieť 101 Drogéria, papiernictvá Ševt, kiná, lyžiarske vleky v Tatrách a v ďalších lyžiarskych strediskách, McDonald´s, obchody RESERVED, HOUSE. Viac informácií na www.isic.sk/zlavy-na-slovensku;
            • získať bezkonkurenčný študentský paušál Yoxo s veľkým balíkom dát 30GB, s nekonečnými hovormi a SMS, ktorý je dostupný výhradne pre držiteľov preukazov ISIC/EURO<26. Viac informácií na www.isic.sk/pausalpreteba;
            • a zároveň využívať ten istý preukaz v interných systémoch školy pre evidenciu dochádzky či stravovania.

            Pre žiakov a Vás - rodičov - je dôležité, aby sa preukaz dal plnohodnotne využívať a cestovať s ním za študentské ceny už od prvého dňa nového školského roka. Preto bude naša škola preukazy objednávať tak, aby sme ich žiakom odovzdali ešte pred začiatkom školského roka, prípadne prvý školský deň.
            (výroba a dodávka preukazov môže vzhľadom na veľký záujem trvať v tomto období dlhšie a preukazy uhradené po 31.7.2024 nemusia byť dodané na školu v 1. školský deň)


            Aby boli preukazy vyrobené a na našu školu dodané načas, je potrebné, aby ste:

            • uhradili poplatok 25 €* počas júna, najneskôr do 28.06.2024, inštrukcie k úhrade nájdete tu: www.isic.sk/platbaskoly
            • * suma zahŕňa a poplatok za výrobu čipového Preukazu žiaka a za jeho použitie u dopravcov (12 €) na školský rok 2024/2025 a poplatok za licenciu ISIC/EURO<26 (13 €).
            • pripravili si 1 fotografiu žiaka (rozmer 25x25 mm), ktorú umiestnite na preukaz pri jeho prevzatí

            Preukaz si budete môcť prevziať od 02.09.2024 na sekretariáte školy.

            Preukaz dostanete predpripravený na použitie vo všetkých jeho funkciách. V ďalších rokoch sa bude platnosť preukazu predlžovať kúpou známky ISIC a spoplatnenou SMS-kou, o čom vás budeme vždy včas informovať.

            Využívajte Vy a Vaše deti výhody medzinárodného preukazu žiaka ISIC tak, ako to robia držitelia preukazov a ich rodičia na celom svete.

            List pre budúcich prvákov - ISIC karty na šk. rok 2024/2025

          • HODINA DEŤOM

            Aj tento rok sa Nadácii pre deti Slovenska podarilo zorganizovať celoslovenskú zbierku Hodina deťom. Dňa 21. marca nadácia zmobilizovala širokú verejnosť a upriamila pozornosť na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Do humánneho podujatia Hodina deťom sa bez váhania zapojila aj naša škola a v uliciach mesta sme vyzbierali peknú sumu peňazí. Finančné prostriedky boli zaslané na účet verejnej zbierky. Máločo obšťastňuje viac než pocit, že sme mohli pomôcť. Študentom, ktorí sa o to zaslúžili, rovnako aj všetkým prispievateľom srdečne ďakujeme. 

            dt

          • 7. ročník súťaže odborných zručností Skills Slovakia – Stolár 2024

            V dňoch 14. a 15.3. 2024 sa v školských dielňach Strednej odbornej školy drevárskej uskutočnilo regionálne kolo 7. ročníka súťaže odborných zručností Skills Slovakia v odbore Stolár.

            Súťaže sa zúčastnili SOŠ drevárska Spišská Nová Ves; Spojená škola Stará Ľubovňa, SOŠ technická, Kukučínová 23, Košice; SOŠ technická Prešov; SOŠ technická Michalovce a SUPŠ a HN Hradec Králové z Českej republiky.

            Súťažiaci študenti mali za úlohu vyrobiť vysokú drevenú sedačku podľa výkresovej dokumentácie. Konštrukcia obsahovala rôzne spoje- čap, rozčap, preplátovanie, kolíkové spoje a to všetko v šikmých dielcoch nôh a priečok. Časť dielcov už bola pre súťažiacich pripravená. Každý sám musel vyrobiť všetky spoje na presnosť, dielce zmontovať, vybrúsiť a dodržať časový harmonogram. Počas súťaže porota hodnotila presnosť spojov a rozmerov, precíznosť, povrchovú úpravu a celkové prevedenie. Súčasťou súťaže je aj vedomostný test. Súťaže sa mohli zúčastniť študenti 1. - 3. ročníku štúdia.

            Po dvoch dňoch usilovnej práce študentov a snahy predviesť čo najlepší výkon sa hodnotitelia zhodli na víťazoch a postupujúcich do celoslovenskej súťaže Skills 2024 Stolár vo Zvolene.

            Súťaž podporili a sponzorovali Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky, ktorý zastupoval Ing. Igor Patráš a firma Hybox z Banskej Bystrice, ktorá zastupuje značku Maffel. Pre víťazov boli pripravené hodnotné ceny, ktoré poskytli sponzori a osobne odovzdával pán Bošeľa Martin.

            Výsledky súťaže jednotlivcov:

            1. miesto: Viktor Zajac, SOŠ drevárska, Spišská Nová Ves,  119 b.
            2. miesto: Valentín Majerčák, SOŠ drevárska, Spišská Nová Ves, 114 b.
            3. miesto: Michal Fořt, SUPŠ a HN, Hradec Králové, 103 b.

            Výsledky súťaže družstiev:

            1. miesto: SOŠ drevárska, Filinského 7, Spišská Nová Ves
            2. miesto: Střední umělecko průmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku, Hradec Králové
            3. miesto: SOŠ technická, Volgogradská1, Prešov

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa šťastia a zručnosti v celoslovenskej súťaži.

          • Posledná stáž Erasmus + študentov v tomto školskom roku v Nemecku

            Na 3 týždne vrátane jarných prázdnin sa rozhodli 7 chlapci nábytkári, CNC- čkári aj drevostavbár z 2. - 3. ročníka spoločne získavať nové skúsenosti do mestečka Schkeuditz u Lipska. Pracovný program aj zaujímavé odborné exkurzie  pre nás zabezpečovala organizácia Vitalis GmBh.

            Chlapci začali prácu pri montáži prvých vrstiev drevenej podlahy vo veľkom podkroví jednej z budov v areáli. Podkrovie bude slúžiť ako budúce učebne pre ďalších účastníkov Erasmus +. Neskôr sa pustili do výroby jednoduchého nábytku zo škárovky pre budúce izby v podkroví. Na výrobu používali ručné elektrické náradie a hlavne svoje pracovné a odborné skúsenosti. Vyrábali nízke a vysoké otvorené skrine, ktoré museli narezať, frézovať drážky, montovať, brúsiť a nakoniec niekoľko krát aj natrieť lakom a lazúrou. Pretože práca nebola komplikovaná, ale bolo jej veľa, chlapci vytvorili dvojice pre spoluprácu, špecializovali sa na 1-2 operácie a nakoniec po 3 týždňoch zvyšovali výkon aj kvalitu. Posledné dni sa Valentín a Stano dostali aj ku práci na streche a namontovali viac ako 200m strešných latí pod budúcu škridlu. Na prácu dohliadal, pomáhal, radil a chválil majster Michal, ktorý bol vždy dobre naladený, jeho SUPER a Palec hore potešilo každého.  

            V tom samom areáli, kde sa pracovalo sme aj bývali, stravovali sa a trávili voľný čas s inými účastníkmi projektu Erasmus + z celej Európy. Hlavne večer mali chlapci možnosť tráviť čas v klube spolu so študentmi z Írska, Španielska, Chorvátska, Poľska, Litva a Lotyšska, Česka, Rumunska ale aj zo Slovenska. Vo Vitalise je vždy veľká pravdepodobnosť, že vzniknú medzinárodné priateľstvá, účastníci získajú veľa nových kontaktov a zažijú internacionálne prostredie rovesníkov.

            Súčasťou plánovaného programu boli aj odborné exkurzie. Boli sme na komentovanej prehliadke vo výrobe BMW osobných áut, kde sme videli tisíce robotov na montáži, najmodernejší spôsob logistiky výroby AUTOMOTIVE a ešte stále náročnú ľudskú prácu pri niektorých montážach.

            V sobotu sme spoločne s ostatnými účastníkmi boli na zájazde v Berlíne, kde sme prešli najzaujímavejšie časti mesta s odborným výkladom.

            Vo vlastnej réžii sme si boli pozrieť ZOO v Lipsku, samozrejme sme spoznali centrum Lipska a k športovým zážitkom patrila komentovaná prehliadka futbalového štadiónu RedBull Lipsko, kde sa hrajú zápasy Bundesligy a budú sa hrať zápasy Majstrovstiev Európy vo futbale za pár mesiacov.

            Ku cieľom projektu Erasmus + patrí aj spoznávanie kultúry krajiny, života obyvateľov, miestnej kuchyne. Všetko sme vnímali intenzívne počas pobytu vo Vitalise aj v Lipsku. Počas cestovania sme sa stretávali s rôznymi národnosťami celého sveta, vyskúšali sme si požičiavanie bicyklov, žasli sme nad kombináciami jedál nemeckej kuchyne (nič moc).

            Podľa slov chlapcov, sami boli prekvapení, ako sa dokážu dohovoriť anglicky ak je to treba, tri týždne sú aj o sebapoznávaní sa v nových situáciách, tréningu tolerancie, vytrvalosti a disciplíne.

            Okrem toho, že sme postupne všetci bojovali s chorobou, bol celý pobyt úspešný, priniesol chlapcom nové pracovné skúsenosti a veľa zážitkov  a spomienok a zanechali sme dobrý dojem.

            Pobyt, cestovné a iné náklady pre účastníkov boli hradené z grantu Erasmus + v projekte Remeslo 2023.

            Hana Čekovská, koordinátorka Erasmus +

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

            Dňa 14.3.2024 vo výstavnej miestnosti Osvety v Spišskej Novej Vsi sa konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Našu školu reprezentovala Martina Liptáková, žiačka III.A triedy. V silnej konkurencii skúsených gymnazistov sa neprebojovala na postupujúce prvé umiestnenia. Odniesla si však diplom za účasť a množstvo nenahraditeľných skúseností. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • NÁVŠTEVA FILMOVÉHO PREDSTAVENIA „GRAN TURISMO“

            V nákupnom centre Madaras v Ster Century Cinemas si naši žiaci 12. marca 2024 pozreli skutočný príbeh plný vášne a silných emócií. Mladú generáciu film „Gran Turismo“ zaujal námetom a svojím hviezdnym obsadením. Žiaci zdieľali spoločné chvíle s Orlandom Bloomom, Davidom Harbourom a na plátne sa objavila aj bývalá členka skupiny Spice Girls Geri Halliwell. Spolu s mladým protagonistom filmu, ktorý za stenami svojej izby spriada príjemné predstavy o budúcnosti, zakrátko prežívali čoraz zaujímavejší a ozajstnejší život. V spleti jeho mimoriadne nevšedných udalostí boli pozvoľna povzbudzovaní ako sa naplno oddať záľube a napĺňať túžby svojho srdca. 

            dt

          • SÚŤAŽ ZRUČNOSTI „ZENIT“, 42. ROČNÍK

            Aj tento školský rok si mohli žiaci vyskúšať svoju odbornú zdatnosť medzi najzručnejšími žiakmi našej školy. Pekné výsledky sa dostavili.

            Súťaž prebehla v 2 kategóriách:

            1. kategória: súťaž zručnosti v ručnom a strojovom spracovaní dreva na základe konštrukčného výkresu,

            2. kategória: programovanie a obsluha CNC strojov.

             

            Výsledky školskej súťaže, 1. kategória:

            1. miesto: Viktor Zajac, II.B

            2. miesto: Rastislav Buday, III.A

            3. miesto: Júlia Knapíková, III.A

             

            Výsledky školskej súťaže, 2. kategória:

            1. miesto: Judita Jánošíková, II.A

            2. miesto: Erik Hricko, IV.B

            3. miesto: Erik Legát, IV.B

             

            Víťaz súťaže zručnosti ZENIT 1. kategórie postupuje do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 14. - 15. marca 2024 za účasti škôl SOŠ technická Košice, SOŠ technická Prešov, SOŠ technická Michalovce, Spojená škola Stará Ľubovňa, Umelecká priemyselná škola Hradec Králové a SOŠ drevárska Spišská Nová Ves. Nato víťaz regionálneho kola sa kvalifikuje na celoslovenskú súťaž, ktorá sa uskutoční vo Zvolene. 

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a dúfame, že vo vyšších kolách opäť zabojujú o pekné umiestnenia.

            dt

          • 42. ročník súťaže ZENIT o najzručnejšieho žiaka „Drevárky“ a naj programátora CNC strojov

            Termín:       07. - 08. marec 2024

            Program súťaže najzručnejší žiak „Drevárky“:

            07.03.        08:00                     zahájenie súťaže                      Odborná učebňa školské dielne

                                09:00-12:30         Praktická časť súťaže             Školské dielne

                                12:30-13:00         Obedňajšia prestávka

                                13:00-15:30         Praktická časť súťaže             Školské dielne

             

            08. 03.        07:35-12:30         Praktická časť súťaže             Školské dielne

                                12:30-13:00         Obedňajšia prestávka

                                13:00-14:00         Praktická časť súťaže             Školské dielne

             

            11. 03.         10:05                    Vyhlásenie výsledkov             Zborovňa školy

             

            Program súťaže naj. programátor CNC strojov:

            07.03.        08:00                      zahájenie súťaže                                        Odborná učebňa školské dielne

                                09:00-12:30          Tvorba programov                                     Odborná učebňa školské dielne

                                12:30-13:00          Obedňajšia prestávka

                                13:00-15:30          Opracovanie dielcov na CNC stroji         Školské dielne

            11. 03.       10:05                       Vyhlásenie výsledkov                               Zborovňa školy

             

            ZENIT 2024 - zoznam nominovaných žiakov

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE

            Aj Spišské kultúrne centrum a knižnica už tradične vo februári spájajú návštevy svojich priestorov s oslavou sviatku sv. Valentína. Dňa 21. februára knižnicu navštívili žiaci III.C triedy. Romanticky naladení v oddelení beletrie vyhľadávali knihy ľúbostnej poézie. Prehustené police nielenže skúšali ich pozornosť, ale zároveň sprostredkovávali čaro, v ktorom známe diela pred ich očami dychtivo otvárali známe výjavy scén. To spúšťalo edukatívny proces, ktorý spontánne osvetľoval predstavu čistej lásky, nenávisti, zrady, bolesti, odlúčenia i smrti. Pomerne jednoduché láskou ovenčené príbehy románových dvojíc si našli našich žiakov v krátkom literárnom kvíze, ktorý si pripravili pracovníčky knižnice. Veríme, že ľúbostnými knihami si žiaci vyzdobili srdce aj ducha a v prežívaní pekných ľudských citov sa posunú v spoločenskom spolunažívaní. Snáď valentínska návšteva v knižnici ich zaradí medzi pravidelných návštevníkov.

            dt

          • Mini Erasmus (24.3. - 28.3.2024)

            Nevieš, kam na výšku? Príď si ju s projektom MiniErasmus vyskúšať na vlastnej koži a zisti, ako spraviť jedno z najdôležitejších rozhodnutí o svojej budúcnosti. Tri dni stráviš priamo na vysokej škole a zistíš, ako to tam vyzerá naozaj.

            Registrovať sa môžeš tu: Registrácia MiniErasmus. Registrácia je otvorená len do 3.3.2024 - tak nezmeškaj svoju šancu!

            Chcel/a by si najskôr vedieť, kam všade sa môžeš pozrieť? Zoznam zapojených škôl aj ďalšie informácie nájdeš na našej stránke.

            Tešíme sa na teba!

            MiniErasmus tím

          • Súťaž - Slovensko, krajina v srdci Európy 2023

            Dňa 8. februára 2024 sa konalo slávnostné vyhodnotenie súťaže Slovensko, krajina v srdci Európy 2023, ktorú organizovalo Ministerstvo školstva a Škola umeleckého priemyslu v Bratislave. Do súťaže 15. ročníka celoslovenskej pôsobnosti s medzinárodnou účasťou pod záštitou predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, sa prihlásilo vyše 1 500 prác v štyroch vekových kategóriách. Zároveň sa vo výstavných priestoroch uskutočnila vernisáž prác prihlásených do súťaže. Porota ocenila práce, vyhodnotila ich a určila poradie, pričom v kategórii fotografia, multimediálne spracovanie sa na druhom mieste umiestnil Oliver Bajtoš, žiak II. ročníka štúdia odboru grafik digitálnych médií. Ocenenie vo forme diplomu a vecnej ceny mu bolo osobne odovzdané na slávnostnom vyhodnotení súťaže v Bratislave. Oliverovi srdečne blahoželáme!

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANJ

            Víťazka školského a okresného kola olympiády v anglickom jazyku Klára Péchyová z I.A triedy sa v deň sv. Valentína zúčastnila krajského kola olympiády v Košiciach. Nápis na budove fakulty nezaprel, že olympiáda sa konala na fakulte anglistiky a amerikanistiky. V priestoroch fakulty našu pozornosť zaujala svieža vysokoškolská atmosféra a pulzujúca angličtina. Krátky deň skončil a celý čas ho sprevádzal pocit zodpovednosti, nadmernej zaťaženosti a vypätia. Zmysly prváčky boli vybičované a akákoľvek podpora bola zľahka povznášajúca. Úspech sa dostavil v podobe možnosti vyskúšať si niečo nové a inšpirujúce. Snáď každodenné plnenie úloh ju dovedie bližšie k napĺňaniu jej cieľov. Odvaha pokračovať bude veľavravná.

            dt

          • DEŇ SV. VALENTÍNA

            Najkrajšie veci nevidíme, nepočujeme, ale dotýkame sa ich srdcom. Je pekné, ak vieme dávať svoje nežnosti najavo a je milé, ak ich prejavíme 14. februára o niečo viac. Rovnako aj v škole sviatok svätého Valentína núka osadenstvu príležitosť ľahšie sa vyznať zo svojich citov. Napomáha priazni vstúpiť medzi obnažené srdcia. V tajomných hlbinách naplniť ich pocitom šťastia a náklonnosti. Vcelku, učí žiakov k ľudskosti žiaducej ako ochrana nás všetkým pred rastúcimi neduhmi spoločnosti. Práve tak je deň svätého Valentína cestou pokúsiť sa vidieť pekné veci, dotknúť sa ich a nechať ich kvitnúť.

            dt

          • Naši učitelia na stáži Erasmus + v Prahe

            Na konci prvého školského polroku sa naši učitelia, ktorí vyučujú grafikov digitálnych médií zúčastnili odborného kurzu na zdokonalenie využívania SW Wordpress, ktorý sa používa pri tvorbe webstránok. Kurz zabezpečovala organizácia ArtykelForm n.o. z Prahy. Najskôr učitelia absolvovali online školenia doma, aby získali základy a potom vycestovali do Prahy, kde intenzívne pracovali a skúšali Wordpress pod vedením lektora Michala Biela. Na kurze sa zúčastnili ja turecké študentky, ktoré boli na svojej Erasmus+ stáži. Kurz bol intenzívny, zameraný na praktické veci, vychytávky a nadstavbu a veľa praktických návodov, ako naučiť našich študentov Wordpress. Časťou kurzu boli aj ukážky využitia AI v tvorbe webu, e-shopov a podobne. Až v podvečer ostalo trošku času pozrieť si stovežatú Prahu a niektoré výstavy.

            Hana Čekovská, koordinátorka Erasmus +

          • Lyžiarsky výcvik

            V období od 29.1. - 2.2.2024 prebiehal lyžiarsky výcvik opäť v malebnom lyžiarskom stredisku Litmanová. Zúčastnili sa ho študenti II.A a II.B triedy. Podmienky na lyžovanie boli výborné, prispelo k tomu aj dobré počasie. Tí, ktorí stáli na lyžiach prvýkrát, počas týždňa v pohode zvládli veľký vlek a pridali sa k ostatným. Večer študenti predviedli svoju kreativitu a navzájom sa zabavili pri spoločných hrách, ktoré si pripravili v rámci programu Trieda baví triedu. Posledný večer mali v réžii vyučujúci, ktorí študentov „prevetrali“ ako vedomostne, tak aj fyzicky. Z lyžiarskeho kurzu všetci odchádzali spokojní, plní zážitkov, dojmov a nadobudnutých nových kamarátstiev.

          • STRETNUTIE ZÁKLADNÉHO KOLA SKUPINY C1 DLHODOBÝCH ŠPORTOVÝCH SÚŤAŽÍ V STOLNOM TENISE CHLAPCOV

            Už tradične sa naši študenti zapájajú do športových súťaží a usilujú sa o hodnotné výsledky. Aj teraz to nebolo inak. Dňa 26. januára 2024 sa zúčastnili stretnutia družstiev základného kola skupiny C1 v stolnom tenise. Našu školu reprezentovali štyria žiaci – Matúš Vaško z II.B, Dominik Oravec, Dávid Pecha a Jozef Pollák zo IV.A, ktorí so svojimi športovými skúsenosťami v silnej konkurencii šiestich družstiev postúpili do finále (spolu s družstvami škôl Gymnázium Javorová SNV a Hotelová akadémia SNV). Aj keď občas poznajú ten pocit, keď v športe sa dá  neuspieť a akceptuje sa sklamanie, práve tak dobre vedia oceniť, aké to je uspieť. Jednako stále nezmenene dokazujú, pri všetkej snahe, že šport je vášňou naplňujúcou ich život a na dobrom mene školy im záleží. Blahoželáme.  

            dt

          • OCENENÍ ŠTUDENTI

            Ak majú mladí ľudia ujasnené priority a verne sa oddávajú vášni zmysluplnej činnosti, potom sa úspech dostaví. Aj tento školský rok neostali bez povšimnutia tí študenti, ktorí robia dobré meno sebe a svojej škole. V obradnej sieni Radnice v Spišskej Novej Vsi si prevzali ocenenia za dosiahnuté pozoruhodné úspechy. Sme potešení, že uznania sa dostalo aj našim dvom žiakom Viktorovi Zajacovi z II.B a Valentínovi Majerčákovi z III.B triedy, ktorí si dňa 25. januára 2024 z rúk zástupcu primátora PaedDr. Dávida Demečka, PhD. prevzali vyznamenanie za prácu pozoruhodného významu. Obidvaja študenti sa vďaka svojej usilovnosti profilujú na zručných remeselníkov a preukázateľne triumfujú na remeselných súťažných prehliadkach. Ďakujeme im za peknú reprezentáciu svojej alma mater a k oceneniu im blahoželáme.

            dt

          • Akreditácia na Erasmus v oblasti odborného vzdelávania a prípravy

            Stredná odborná škola drevárska, Filinského 7, Spišská Nová Ves je držiteľom Akreditácie na Erasmus pre roky 2021-2027, ktorú jej udelila SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus + pre vzdelávanie  a odbornú prípravu.

            V Akreditácii sme sa zaviazali naplniť niektoré ciele rozvoja školy, ktoré sú spoločné pre študentov, učiteľov a majstrov aj pre všetkých, ktorých sa dotýka život školy.

            Vďaka plnení cieľov predpokladáme, že  udržíme počet študentov na škole a budeme sa snažiť vrátiť do školy umelecko remeselné  odbory. Vytvoríme priaznivé podmienky na škole pre prácu učiteľov, pretože kvalitná škola potrebuje kvalitných učiteľov. Očakávame  zlepšený image školy v meste a medzi odbornou verejnosťou, budovanie dobrého mena medzi odbornými školami doma aj v zahraničí a zvýšený záujem o štúdium na škole a nakoniec kvalitnejší absolvent.

            Ciele nastavené v Akreditácii

            Prepojenie teoretického vzdelávania s praxou

            Ako moderná škola musíme sledovať aktuálne  trendy, technológie  a techniku vo všetkých odboroch, pre ktoré pripravujem našich študentov. Drevársky a nábytkársky priemysel sa modernizuje a využíva stále viac automatizáciu. Súčasne sa ale  nezabúda na význam manuálnych zručností a kreativitu. Preto musíme sledovať a získavať nové technické informácie v odboroch - výroba nábytku, drevostavby, dizajn nábytku a interiéru, IKT. Informácie chceme získať priamo vo firmách, na výstavách, seminároch, sympóziách. Budeme rozšírovať zručnosti aj o netradičné remeslá, ktoré nadväzujú na naše kurikulum. V odboroch Mechanik počítačových sietí a Grafik digitálnych médií  musíme udržať krok s novými možnosťami techniky, AI, aplikáciami.

            Modernizovať metódy a formy vyučovacieho procesu

            Naši učitelia sa stále musia zdokonaľovať a inovovať formy a metódy vyučovania s cieľom uľahčiť učenie študentom, podporovať ich kognitívne schopnosti, analytické myslenie a prepojenie vedomostí so zručnosťami z praxe a života.

            Učitelia tiež potrebujú praktické skúsenosti pri práci s rôznymi typmi študentov, ako ich motivovať, ako im pomôcť s učením a urobiť školu príjemným miestom pre kvalitné vzdelávanie. Učitelia sa potrebujú naučiť používať novú IT techniku určenú školám a študentom, ktorá zodpovedá súčasnosti. V neposlednom rade musíme všetci zapracovať na jazykových kompetenciách.

            Získať jemné zručnosti (Soft skills) pre učiteľov aj študentov

            Tento cieľ súvisí so zlepšením atmosféry v škole, zlepšení vzťahov medzi študentmi, učiteľmi, rodičmi a priateľmi našej školy. Mimo školského prostredia cez aktivity je možné spoznávať seba, spolužiakov v iných pracovných aj životných situáciách. Pracovať iným spôsobom - byť kreatívny, navrhovať postupy, spoločne hľadať riešenia, byť samostatný, zodpovedný, rešpektovať pravidlá prípadne sa prejaviť ako líder. Cieľom je spoznávať nových ľudí rôzneho veku, sociálneho postavenia, myslenia a názorov a byť tolerantný a slušný.

            Na dosiahnutie stanovených cieľov sa podieľajú všetci, ktorým záleží na kvalite školy a vzdelávaní našich študentov. Akreditácia nám umožňuje realizovať stáže v predpísanej kvalite, ale v trošku jednoduchšom režime.  Absolvovanie dobrej stáže Erasmus + pre študentov aj učiteľov je  jednou z ciest, ako naplniť ciele Akreditácie.

            Hana Čekovská, koordinátorka Erasmus +

          • Stáž Erasmus + v Strednej škole stavebnej v Třebíči v decembri 2023

            Už druhý krát sa naši 6 študenti triedy II.B z odboru Technik drevostavieb zúčastnili v decembri 2023 stáže Erasmus + zameranej na získanie základných zručností v oblasti elektromontáží a inštalatérskych prác. V školských dielňach Strednej školy stavebnej v Třebíči sa pod vedením majstrov naučili zapájať el. zásuvky, svetlá, čítať el. výkresy. Druhý týždeň pokračovali v inštalatérskej dielni, kde sa učili zvárať trubky, zapájať odpady a podobne. Ďalším odborným programom v škole boli meranie termokamerou, zoznámenie sa s využitím SMART riadenia v rodinnom dome a oboznámenie sa s rôznymi technológiami energetických zariadení na výrobu tzv. zelených energií.

            SPŠ stavebná pripravila našim študentom aj odborné exkurzie v blízkom okolí Třebíče, ktoré dopĺňali odborný program. Chlapci videli výrobu drevostavieb vo firme Domy DNES, výrobu krovov na CNC, zaujímavú výrobu a použitie syntetického kameňa, ktorú si aj sami vyskúšali.

            Chlapcom ostal čas aj na spoločné akcie s českými študentmi, zahrali si spolu futbal, bowling a oslávili Mikuláša.

            Naši   hostitelia pre nás zabezpečili celodenný výlet do Prahy a Brna a odbornú prehliadku Třebíče  s jeho krásnymi pamiatkami. Stáž pre našich študentov bola zorganizovaná veľmi dobre po všetkých stránkach a ceníme si pohostinnosť a čas, ktorí nám priatelia venovali. 

            Chlapci si vyskúšali kadečo, spolunažívanie, pranie, nákupy, lepšie sa spoznali a spoločne bojovali proti chorobám, ktoré ich na konci trošku zmohli. Aby všetko išlo podľa plánu a bolo v poriadku sa starali pani učiteľky H. Poklembová a N. Kurianová.

            Hana Čekovská, koordninátorka Erasmus +

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola drevárska, Filinského 7, Spišská Nová Ves
      • 0534424246
      • Filinského 7, 052 01 Spišská Nová Ves Slovakia
      • IČO: 42096642
      • DIČ: 2022436361
      • GPS: 48.9528009, 20.568173630867957
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje